Iarna si comportamentul la volan

Sosirea iernii aduce cu sine inconvenientele in plan rutier. Ca orice anotimp, iarna are propririile sale caracteristici, cu perioade linistite, dar si momente in care creeaza dificultati soferilor. Cu siguranta cauciucurile de iarna sunt absolut necesare, insa nu sunt suficiente pentru a circula in siguranta. Este frig, zapada, polei si magza: sunteti pregatiti? Iarna implica acordarea a cel putin 10 minute pentru a da cu racleta pe geamurile inghetate ale masinii, a dezgheta broasca inghetata, a rezolva problema dopurilor de gheata din benzina sau motorina. Iarna vine cu ceva mai multe riscuri in ceea ce priveste transportul de marfa international sau national, decat anotimpul insorit, si este bine sa fiti constienti de ele. Despre ce este vorba?

Starea noastra generala determinata de frigul de afara, vremea inchisa, inserarea mult mai timpuruie, produc schimbari in comportamentul nostru si starea psihica. Sunt multe persoane care iarna acuza o stare de somnolenta, oboseala cronica sau astenie fizica, desi se odihnesc corespunzator noaptea. Vremea mohorata creeaza majoritatii conducatorilor auto o stare psihica cu tendinte de inhibare a capacitatilor reactive, motrice sau chiar decizionale. La acestea se adauga si vestimentatia care impiedica miscarile lejere, iar probabilitatea de a avea reactii prompte la volan este mult mai redusa. Influenta factorilor specifici anotimpului rece atrage modificari ale parametrilor fizici si psihici ai organismului, modificari care produc perturbari la nivelul stereotipurilor motorii ce stau la baza conducerii auto si, in plus, se modifica timpul de reactie si uneori si cel de atentie.

Soferii profesionisti de transport marfa international trebuie sa fie mult mai atenti in perioada iernii. Circulati prudent, fiti vigilenti, odihniti-va suficient inainte de a porni la drum, asigurati-va autoturismul cu tot strictul necesar pentru a duce marfa la destinatie in deplina siguranta!